Wat is het Metaverse?

Iedereen praat tegenwoordig over het Metaverse, maar wat is dit ambitieuze idee waar Facebook zoveel geld in heeft gepompt en zelfs zijn naam voor heeft veranderd? Ok, de naamsverandering naar Meta kan ook gerelateerd worden aan de gelekte Facebook Papers, maar laat ons ervan uit gaan dat dit al langer het plan was. In de Founders Letter heeft Facebook CEO Mark Zuckerberg een beschrijving van het idee neergepend. Hij deelt dat het een belichaamd internet is dat je kunt ervaren in plaats van alleen naar te kijken. Het is een middel waarmee je jezelf als hologram kunt teleporteren zonder dat je jezelf fysiek hoeft te verplaatsen.

De beste manier om het metaverse voor te stellen, is aan de hand van een voorbeeld. Als je “Ready Player One” van Steven Spielberg gezien hebt, of het boek van Ernest Cline waarop deze film gebaseerd is gelezen hebt, kun je vast wel iets voorstellen bij het idee van het metaverse. Het is dus een virtuele wereld waar je kunt samenkomen, zonder dat je fysiek in dezelfde locatie hoeft te zijn. Het metaverse is de volgende stap van het internet en er zijn mensen die bijvoorbeeld Roblox en Fortnite al als vormen van een metaverse aannemen. Het zijn namelijk virtuele ruimtes waar meer dan alleen games plaatsvinden.

Het doel van Meta is duidelijk om deze digitale ruimte zo immersief mogelijk te maken. Gedaan met saaie 2D videogesprekken die dagelijkse kost waren tijdens de pandemie. In een ander artikel hadden we het hier bij Technologie Magazine al over het feit dat Meta de VR fitness app Supernatural heeft overgenomen. Daarnaast is er natuurlijk ook de overname van VR-headset maker Oculus door Meta die laat blijken hoe groot het bedrijf de inclusie van deze nog steeds hard groeiende technologie voor de virtuele wereld ziet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp