Moet ik een drone van DJI kopen?

De afgelopen jaren heeft DJI de markt voor drone fabrikanten gedomineerd, maar het lijdt geen twijfel dat het bedrijf de laatste tijd wat moeilijkheden ondervindt. Dit is een moeilijk jaar geweest voor de leider van de drone industrie, want de pandemie heeft de meesten van ons gedwongen binnenshuis te blijven en de Verenigde Staten zijn van plan het bedrijf eind 2020 aan hun “Entity List” toe te voegen. Dus, zou je zeggen dat het nu een goed moment is om een DJI drone te kopen?

Moet ik een drone van DJI kopen

Voordat je een antwoord op die vraag geeft, zijn er een paar dingen om over na te denken, en de volgende gids zal ze allemaal in detail bespreken. Behalve de politieke uitdagingen waarmee DJI in de Verenigde Staten te maken heeft, zijn bijkomende factoren de toegenomen concurrentie van bedrijven als Autel en Skydio, en de recente aanpassingen in DJI’s eigen productlijn in de vorm van nieuwe modellen.

Hierdoor zal de beslissing over het al dan niet aanschaffen van een DJI drone sterk afhangen van de hoeveelheid geld die je beschikbaar hebt om uit te geven, en van het soort foto’s of video’s dat je van plan bent te maken. Of je nu op zoek bent naar je eerste drone of je afvraagt of het nog de moeite waard is om meer geavanceerde modellen zoals de DJI Phantom 4 Pro V2.0 te overwegen, onze gids helpt je de beste keuze voor je behoeften te maken.

Het ministerie van Handel in de Verenigde Staten stelde DJI onlangs voor enkele uitdagingen in dat land. Op 18 december 2020 werd het bedrijf toegevoegd aan de “Entity List” van de Verenigde Staten van Amerika, en voegde zich daarmee bij andere Chinese bedrijven zoals Huawei, dat in 2019 op de lijst werd geplaatst.

De plaatsing van DJI op deze zwarte handelslijst betekent niet dat het bedrijf geen drones meer mag verkopen in de Verenigde Staten. Het geeft alleen aan dat DJI momenteel geen toegang heeft tot in de Verenigde Staten geproduceerde technologieën en onderdelen. Hoewel dit op de lange termijn gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van producten en de toegang tot toeleveringsketens, heeft het besluit vanaf nu geen directe gevolgen voor kopers van drones in de Verenigde Staten. Door DJI vervaardigde producten kunnen nog steeds in de Verenigde Staten gekocht, gedistribueerd en gebruikt worden.

Waarom staat DJI dan in de eerste plaats op de lijst van entiteiten? De regering van de Verenigde Staten gaf geen specifieke reden waarom DJI op de zwarte lijst is geplaatst; wel legde ze uit waarom vier bedrijven, waaronder DJI, op de lijst werden geplaatst. Deze redenen waren onder meer “het vergemakkelijken van de uitvoer door China van artikelen die repressieve regimes in de hele wereld helpen” en “het mogelijk maken van grootschalige mensenrechtenschendingen binnen China door middel van misbruik van genetische verzameling en analyse of hoogtechnologische bewaking”. Andere redenen waren “het vergemakkelijken van de uitvoer door China van artikelen die repressieve regimes in de wereld helpen”.

Natuurlijk heeft DJI deze beschuldigingen weerlegd, en er is geen bewijs dat DJI drones ooit kwaadaardige code hebben gebruikt of betrokken zijn geweest bij de activiteiten waarvan men beschuldigd wordt, noch dat DJI drones bij deze activiteiten betrokken zijn geweest. Bovendien gaf het Pentagon in juni van 2021 toestemming voor het gebruik van twee DJI modellen, met de mededeling dat ze “aanbevolen worden voor gebruik door overheidsinstanties en strijdkrachten die samenwerken met Amerikaanse diensten”.

Zoals de zaken er nu voor staan, zijn we dus heel blij dat we DJI drones kunnen blijven aanbevelen aan onze lezers die in de Verenigde Staten wonen. Dit kan in de toekomst veranderen als de regering van de Verenigde Staten een nog harder standpunt inneemt tegen Chinese bedrijven die gespecialiseerd zijn in technologie. Maar zoals het meest recente rapport van het Pentagon aantoont, is dat hoogst onwaarschijnlijk. Ondanks het ongeluk blijft DJI het populairste drone merk in de Verenigde Staten, met een marktaandeel dat relatief stabiel is gebleven op 76,1 procent, zoals analisten van Drone Industry Insights rapporteerden.

Bron: Drone vergelijken